Utsikt

Utsikt

onsdag 18 mars 2015

Tofu med salladslökPå vår favoritrestaurang i China Town, Tasty Hand-Pulled Noodles, brukade jag ofta beställa en rätt som kallades Tofu Scallion, dvs tofu med salladslök. Så himla smakrik och god, med helt silkeslen tofu. Har försökt återskapa receptet hemma, men inte riktigt lyckats än. I mitt googlande stötte jag dock på ett annat recept på tofu scallion som har blivit en vardagsfavorit. Ursprungsreceptet är väldigt enkelt och kan kompletteras det med vad man vill och har hemma, idag la jag till champinjoner och broccoli, det blev meget gott. Receptet går även lätt att skala upp. Brukar även laga en variant där jag byter ut tofun mot tzay eller annat liknande fake-kött, lika gott! Funkar då även utan salladslök.

Tofu med salladslök, 2 portioner

ca 250 gram fast tofu
3 msk rapsolja
1-2 finhackade vitlöksklyftor
4 msk finhackad färsk ingefära
1 färsk finhackad röd chili,  alt 1 torkad chili eller en skvätt Sriracha (obs! hot!)
1 knippe färsk salladslök
1 msk grönsaksfond
1 dl vatten
2 msk soja
1 msk sesamolja

Hacka vitlök, ingefära och chili.
Häll olja, sesamolja och soja i en skål, lägg i vitlök och ingefära.
Skär tofun i små kuber, 1 x 1 centimeter ungefär. Lägg tofun i oljan och blanda om, låt marinera så länge du har tid att vänta. Om du ej har tid, blanda i pannan, ta i tofun och stek allt direkt.

Dela salladslöken i den vita och den gröna delen, skala av det yttre bladet vid behov. Skär i mindre bitar på snedden och skölj, men håll de gröna för sig och de vita för sig.

Värm en stekpanna och stek den marinerade tofun med all marinad. Stek i ett par minuter och ta sedan i  den vita delen av salladslöken, stekt ytterligare ett par minuter och blanda om ofta. Häll i fonden och vattnet, ta sedan i den gröna salladslöken. Låt puttra ca 5 minuter på låg värme. Späd med ytterligare fond och vatten om du vill ha det mer såsigt, men låt det då puttra ett tag till. Smaka av och krydda mer vid behov.

Ät tillsammans med ris och gärna med kinesisk gurksallad eller kimchi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar