Utsikt

Utsikt

måndag 24 mars 2014

Fin fisk från Finland - vardagsfavoritLivet i New York blir lätt lite ansträngande för plånboken eftersom man vill äta ute och göra grejer precis hela tiden. Så för att kunna leva stort på helgen, försöker vi laga en hel del mat hemma under veckorna. En av våra favoriter just nu är en klassisk finsk fisksoppa, som har väldigt mild och god smak och får lite extra karaktär av kryddpeppar. Återfinns på de flesta finlandssvenska marknader och restauranger, oftast är den gjord på lax eller sik. Vi brukar utgår från en grund på lök, potatis, morötter och lax, samt de grönsaker vi har frysen för tillfället, till exempel blomkål, ärtor och bönor.

Finsk fisksoppa, 4 portioner

600 g färsk lax
1 stor gul lök
4 potatisar
3 morötter
frusna grönsaker, t ex blomkål, edamamebönor
8 kryddpepparkorn mortlade, men malen går också bra
2 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
dill
salt och peppar

Skala och finhacka löken.
Skala och skiva morötterna i ca 5 mm-skivor.
Skala och tärna potatisen.

Fräs lök, morötter och potatis i lite smör i en kastrull, ca 5 minuter. Salta och peppra. Slå på vatten så att det täcker, smula i buljongtärningen, lägg i lagerblad och kryddpeppar. Lägg i ytterligare grönsaker om du använder färska sådana (om du använder frusen, så avvakta tills du lägger i fisken). Koka tills potatisen och morötterna är nästan klara.

Under tiden som grönsakerna kokar, tärna fisken i passlig storlek, ca 2x2 centimeters-kuber. Lägg i fisken och de frusna grönsakerna, häll i grädde och dill och låt sjuda tills fisken är klar. Späd med mjölk eller vatten om mer spad behövs, krydda med mer kryddpeppar vid behov, samt salt och peppar.

Servera tillsammans med finskt rågbröd eller knäckemackor med mycket smör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar