Utsikt

Utsikt

tisdag 17 november 2015

Pasta alle vongole alt. Volare, ååååhhhhhh!

En av mina favorit pastarätter är Linguine alle vongole, men har aldrig kommit mig för att laga det själv. Efter en exkursion i Östermalmshallen härom veckan var det dock dags. Önskar jag kunde handla allt i en saluhall.. I alla fall, bestämde mig för att utgå från en recept av Jamie Oliver, men snubblade sedan på denna artikel How to cook perfect spaghetti alle vongole och i slutändan blev det en kombination. Jag adderade dessutom lite frusna kammusslor som jag hade hemma från Picard.


500 g torkad linguine
2 msk olivolja
30 g smör
4 skivor pancetta, skuren i bitar
2 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chilli, urkärnad och finhackad
500-700 g hjärtmusslor
2 glas vitt vin
1 rejäl näve persilja, grovhackad
Salt och svartpeppar 
1/2 citron, zest och en skvätt pressad citron 
riven parmesan

1. Skölj musslorna i kallt rinnande vatten och skrubba vid behov. Lägga dem sedan i en bunke och täck med iskallt vatten. Salta generöst och låt stå ett par timmar, eller så länge du hinner. Låt rinna av och skölj väl för att avlägsna eventuell sand och grus.

2. Koka pastan i en stor kastrull med saltat vatten. Koka i ett par minuter under den rekommenderade tiden, tills pastan nästan är klar.

3. Under tiden, värm olivolja i en stor gryta eller stekpanna och lägg i pancettan. Stek tills den är gyllen, sänk värmen och lägg sedan i vitlök och chili. Stek tills löken börjar bli mjuk och genomskinlig.  

4. Tillsätt de avrunna musslor och skruva upp värmen. Häll i vinet, täck över och låt stå ett par minuter tills musslorna har öppnat sig. Släng alla musslor som fortfarande är stängda. 

5. Häll av pastan och blanda den och tillsammans med musslorna i grytan. Ta i smöret,  blanda väl och låt stå i en minut. Rör sedan i den hackade persiljan, citronskal och saft, smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med riven parmesan.

6. Dö godhetsdöden. Värm upp eventuella rester med ytterligare vin, en skvätt grädde och servera med parmesan. Kollapsa i soffan och fundera över vilken version som var bäst.

För att komma i rätt mode och köra någon slags långsökt ordvits, kan man lyssna på denna till matlagningen:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar